Strona 1 z 1
Miejscówka w okolicach Zakopanego?
Napisany 29 July 2010 - 23:06
Niedługo wybieram się na urlop do Zakopanego, naturalnie z całym sprzętem astro, zna ktoś w okolicach jakieś dobre spokojne miejsca do obserwacji?
Synta 12" składana, LVW22, LVW13, UWAN 7, NLV 6, Barlow Soligor 2x 2", Orion UltraBlock, Baader UHC-S, Lumicon OIII
Napisany 29 July 2010 - 23:27
Z najblizszych okolic polecam wjazd do doliny Chochołowskiej ( parking ) a drugiej strony Zakopanego polanę Głodówkę na drodze z Bukowiny do Łysej Polany, dodałbym jeszcze Gliczarów Górny ale trzeba szukać w miarę ciemnego miejsca bo ostatnio bardzo się zabudował.
No i oczywiście tatrzańskie doliny
ps.
Samo miasto jest niestety bardzo rozświetlone.
No i oczywiście tatrzańskie doliny
ps.
Samo miasto jest niestety bardzo rozświetlone.
Napisany 30 July 2010 - 09:21
Dzięki. Chodzi jak najbardziej o miejsca, gdzie da się dojechać autem, Synty 12" nie da się daleko zanieść piechotą
.
BTW. Widzę, że któryś z adminów poprawił mój błąd w temacie, który popełniłem świadomie, bo nie lubie formy "Zakopanem" i non-konformistycznie używam formy niewłaściwej
. Co z tego, że podręczniki jedno, a ludzie na ulicy używają czegoś innego, dobrze to podsumowała kiedyś pewna nauczycielka (native) angielskiego: "What is language, what is in the books or what people use in the streets?". Ale skoro temat został poprawiony to "z" też już mogło zostać zamienione na "w". Pozdrawiam
BTW. Widzę, że któryś z adminów poprawił mój błąd w temacie, który popełniłem świadomie, bo nie lubie formy "Zakopanem" i non-konformistycznie używam formy niewłaściwej
Ten post był edytowany przez ade dnia: 30 July 2010 - 09:26
Synta 12" składana, LVW22, LVW13, UWAN 7, NLV 6, Barlow Soligor 2x 2", Orion UltraBlock, Baader UHC-S, Lumicon OIII
Napisany 30 July 2010 - 10:13
ade, o 30 July 2010 - 08:21, powiedział:
...nie lubie formy "Zakopanem" i non-konformistycznie używam formy niewłaściwej ...
Tak jak teraz może być?
Pozdrawiam
PS
Na Głodówce może być fajnie - wysoko i otwarte południe.
Kiedy śledzę obiegi gwiazd, tudzież powroty ich, już nie dotykam ziemi...
Napisany 31 July 2010 - 16:43
A czemusz to kolega z Tarnowieńskich Górów nie lub formy "Zakopanem".
ps.zakopanym to można być np. w piasku a nie być w jakimś mieście
poza tym nazwa pochodzi od kop (gór,pagórków) , czyli że jest za kopami.
ps.zakopanym to można być np. w piasku a nie być w jakimś mieście
poza tym nazwa pochodzi od kop (gór,pagórków) , czyli że jest za kopami.
Napisany 09 August 2010 - 22:23
właśnie wróciłem z schroniska "Głodówka" jak się okazało mają tam całkiem fajną lornetke dostępna dla wszystkich zamontowaną na tarasie od południowej strony.
Lornetka ma parametry 10x80
Lornetka ma parametry 10x80
Orion XT10; TENTO 7x50. DREWNIANY TABORECIK
gg: 4157041 www.photoclusive.com
gg: 4157041 www.photoclusive.com
Prześlij ten temat:
Strona 1 z 1

Pomoc
Dodaj odpowiedź

Multi cytowanie